Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Foto: Mads Fredslund Andersen

31.03.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

COVID-19 lukker SONG-teleskopet på Tenerife

Det automatiserede SONG-teleskop på Tenerife kræver ikke bemanding til at udføre observationerne af stjerner, men alligevel har Corona-virussen tvunget lederne af SONG-projektet til at lukke ned for observatoriet i mindst to uger.

Professor og institutleder ved Institut for Datalogi, Kaj Grønbæk (tv), og professor Peter Gorm Larsen ved Institut for Ingeniørvidenskab (th). Foto: AU Foto.

31.03.2020 | Institut for Datalogi, Bevilling

265 mio. skal løse fremtidens udfordringer for dansk industri

Med mere end en kvart milliard som fundament og i tæt samarbejde med mere end 50 industrielle partnere, samler danske forskere og eksperter sig nu i udviklingsprojektet MADE FAST, der har til formål at gøre dansk produktion mere effektiv, fleksibel og bæredygtig.

Venstre: Professor Ira Assent, Højre: Professor Birgit Schiøtt. Foto: AU foto

30.03.2020 | Institut for Datalogi, Institut for Kemi, iNANO

Der er god synergi mellem datalogi og kemi

Professor Ira Assent fra Institut for Datalogi og Professor Birgit Schiøtt fra Institut for Kemi og iNANO modtager sammen en VILLUM Synergy-bevilling på 3 mio. til udvikling af nye klyngemodeller, som kan give et mere præcist indblik i proteiner på molekylært niveau.

De tre modtagere af det prestigefyldte Marie Sklodowska-Curie stipendium (fra venstre): Narcis Petriman, Ronja Driller og Jan Heiner Driller. Foto: Lisbeth Heilesen

25.03.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Tre molekylærbiologer modtager det prestigefyldte Marie Sklodowska-Curie stipendium

Narcis Adrian Petriman, Ronja Driller, og Jan Heiner Driller fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet modtager det meget prestigefyldte Marie Sklodowska-Curie Individual Fellowship. Det er første gang Instituttet opnår tre stipendier i samme ansøgningsrunde.

Foto: Lars Kruse, AU foto

24.03.2020 | Institut for Datalogi

Fremgang i kvote 2-ansøgere til AU's it-uddannelser

Aarhus Universitet har i år modtaget 15.582 ansøgninger via kvote 2 – det er 9 pct. flere ansøgninger end sidste år.Særligt AU's it-uddannelser har oplevet en markant stigning i ansøgere. 138 ansøgere har valgt at søge ind på datalogi, datavidenskab eller it-produktudvikling - det er 25% mere end sidste år.

Forvildede kameler går rundt i Australiens outback, hvor de tilsyneladende har den egenskab, at de bidrager til at tilbageføre økologiens balance. (Foto: Mark Marathon/Wikipedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Outback_camels.jpg)
Professor Jens-Christian Svenning er den danske forskningsleder i et internationalt forskningssamarbejde, der har undersøgt nutidens megafaunas evne til at skrue tiden tilbage i naturen.... billedligt talt. (Foto: AU Foto)

23.03.2020 | Institut for Biologi, Bæredygtighed

Forvildede dromedarer og andre fremmede dyr genskaber fortidens natur

Nej. Vi skal ikke klone dyrelivet fra istidens tundraer, men et internationalt forskerhold har fundet frem til, at indførte og forvildede dyrearter bidrager til genskabe dyrelivets funktion fra tiden før de store dyr blev fortrængt af mennesker for flere tusinde år siden. Dyrene skal ikke indføres nu, men findes allerede i naturen, hvor de så at…

Professor Jørgen Kjems leder gruppen af AU-forskere, som deltager i projektet. Foto: Peter F. Gammelby

19.03.2020 | Bevilling, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, iNANO

AU optrapper virusforskning med millioner fra Carlsbergfondet

Professor Jørgen Kjems fra MBG og iNANO skal i samarbejde med forskere fra Health, KU og Statens Serum Institut og med 25 mio. kr. fra Carlsbergfondet udvikle metoder til diagnostik, behandling og forebyggelse af SARS-CoV-2-infektioner. Målet er samtidig at ruste verden til bedre at kunne modstå fremtidige virusepidemier.

Fra AU deltager forskere fra de tre fakulteter Natural Sciences, Technical Sciences og Health i ODIN-netværket. Foto: Jesper Rais, AU Kommunikation

11.03.2020 | Bevilling

Aarhus Universitet og medicinalindustrien går sammen om åben innovation – en genvej til nye lægemidler

Aarhus Universitet og en række internationale lægemiddelproducenter går sammen i et banebrydende, åbent forskningssamarbejde, ODIN (Open Discovery Innovation Network), som Novo Nordisk Fonden støtter med 54,5 mio. kr. Data og resultater fra samarbejdet stilles åbent og gratis til rådighed for omverdenen. Ambitionen er at udnytte den kollektive…

Delphini-1’s data om Jordens magnetfelt (sorte prikker) afviger tydeligt fra standardmodellen af magnetfeltet (grå prikker). ”Det er meget interessant, at vi ser disse afvigelser så tydeligt,” siger projektleder og astrofysiker Victoria Antoci. De to datasæt matcher bedst, når Delphini-1 er i Jordens skygge (angivet med de lodrette linjer), mens den tydeligste afvigelse ses, når satellitten er i Solen. Det skyldes højst sandsynligt Delphini-1’s solpaneler, som producerer elektricitet, når sollyset rammer dem, og samtidig genereres der et magnetfelt. Mere detaljerede analyser og sammenligning med data fra større satellitter er nødvendigt for fuldt ud at forstå, hvad der sker. Figuren er lavet af Victoria Antoci

03.03.2020 | Faculty of Natural Sciences

1 år med Delphini-1: Satellit er en stor succes!

Næsten 400 kilometer over hovederne på os svæver Aarhus Universitetets første satellit og tager billeder af vores planet. Men satellitten kan mere, end hvad den blev sat i verden til, og efter bare et år i rummet imponerer dens målinger forskere. Universitetet slår fast: Delphini-1 er en succes.