Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

25.05.2020 | Nyhed

Science Museerne klar til genåbning

Tirsdag 26. maj åbner Steno Museet og fredag 29. maj åbner Væksthusene igen. Begge steder kl. 9 og vil være under sikre og trygge ramme for de besøgende.

20.05.2020 | Bevilling

Over 97 DFF-millioner til forskning på Natural Sciences

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) bevilger 97,6 mio. kr. til 23 forskningsprojekter på Natural Sciences.

18.05.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Bevilling

Øgede midler til forskning i mekanismerne bag kolesteroloptag

Med en bevilling på 6.181.260 kr. fra Det Frie Forskningsråd får Bjørn Panyella Pedersen nu bedre muligheder for at øge forskningsindsatsen til at få en bedre forståelse af mekanismerne bag kolesteroloptag.

Delta Scuti-stjernen beta Pictoris. Foto: ESO

13.05.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

De variable delta-Scuti-stjerner afslører nogle af deres hemmeligheder

Dansk grundforskningscenter i Aarhus er centralt for nyopdagede egenskaber ved de forunderlige delta-Scuti-stjerner. Historien offentliggøres i tidsskriftet Nature i dag, onsdag den 13. maj

Et intravital mikroskopibillede, der viser blodkar, makrofager og nanopartikler. Er du interesseret i, hvordan de bevæger sig i realtid? Se filmen, der vises nederst i ​​denne artikel (Billede: Yuya Hayashi)

13.05.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Zebrafisk lader dig se nanopartiklers skæbne i den levende organisme

Har du nogensinde forestillet dig, at du kunne se gennem en levende organismes krop og observere det dynamiske samspil mellem celler og nanopartikler, der er injiceret i blodet? Dette er nu muligt, da brugen af transgene zebrafiskeembryoner giver en unik mulighed for dette ved såkaldt intravital mikroskopi.

Det er forår, træerne grønnes, og pludselig vender vinteren tilbage. Ganske vist kun for en kort bemærkning, men mange plantearter kan ikke holde til det. Foto: Colourbox.
Ved at integrere data om klima og planternes egenskaber har forskerne kunnet lave dette kort, der viser, hvordan risikoen for skader fra forårsfrost på træer har ændret sig i perioden 1959-2017. De røde områder er særligt bekymrende. I disse områder overlapper stigende hyppighed af sen forårsfrost med træarter der generelt har blade, der nemt springer ud ved midlertidig forårsvarme og har lav tålsomhed overfor frost. Grafik: Constantin Zohner, ETH Zürich

11.05.2020 | Institut for Biologi, Bæredygtighed

Global opvarmning giver træer i Europa og Asien flere frostskader

Et globalt forskningsprojekt viser, at klimaændringerne øger risikoen for frostgrader sent på foråret. Det kan især skade skove i Europa og Asien, hvor planterne ikke er vant til den slags udsving i temperaturen og derfor springer ud, så snart det er varmt nok til det. I Nordamerika er træerne mere vant til forårsfrost og derfor forsigtige med at…

11.05.2020 | Institut for Geoscience, Bevilling

To geologer modtager det prestigefyldte Marie Skłodowska-Curie stipendium

Henrieka Detlef og Anders Damsgaard fra Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet modtager det meget prestigefyldte Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship. Det er første gang, Instituttet opnår to stipendier i samme ansøgningsrunde.

En tredjedel af verdens befolkning risikerer at at blive udsat for varmegrader som i det varmeste Sahara inden for 50 år, hvis ikke verden får styr på udledningen af drivhusgasser. Foto: Colourbox.
Udvidelse af ekstremt varme regioner, hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter. I det nuværende klima er gennemsnitstemperaturer over 29°C begrænset til de små mørke områder i Sahara-regionen. I 2070 forventes den ekstreme varme at have bredt sig til det skraverede område efter RCP 8.5-scenariet. Uden migration ville dette område være hjemsted for 3,5 milliarder mennesker i 2070 efter SSP3-scenariet for demografisk udvikling. Baggrundsfarverne repræsenterer de aktuelle gennemsnitlige årlige temperaturer. Grafik: Xu Chi

04.05.2020 | Institut for Biologi, Bæredygtighed

En tredjedel af menneskeheden trues af ulidelig varme om 50 år, hvis ikke vi reducerer drivhusgasser

En tredjedel af Jordens befolkning vil inden 2070 komme til at leve med gennemsnitstemperaturer på 29° C eller mere, med mindre vi får reduceret udledningerne af drivhusgasser. Det viser et nyt studie fra et internationalt forskerhold med deltagelse fra Aarhus Universitet. Den hurtige opvarmning vil betyde, at 3,5 milliarder mennesker kommer til…

01.05.2020 | Institut for Geoscience, Navne

Geologi-professor valgt som Foreign Member of the Royal Society

Professor Emerita ved Institut for Geoscience, Else Marie Friis, er blevet valgt som Foreign Member of the Royal Society.