Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Niels Peter Revsbech. Foto: Lars Kruse, AU Foto

30.06.2020 | Institut for Biologi, Navne

Niels Peter Revsbech drosler ned: ”Man når jo aldrig det hele”

Pensionen nærmer sig for professor Niels Peter Revsbech fra Institut for Biologi, og i morgen (1. juli) videregiver han en stor post som leder af WATEC for så småt at trappe ned. Bag sig har han en lang, bemærkelsesværdig karriere med opfindelser, der har påvirket forskning i hele verden, men alderen trykker, og professoren vil runde karrieren…

Forsiden på tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab i juli 2020.

29.06.2020 | Bevilling

1,3 millioner kroner skal få naturvidenskabelig forskning ind i klasselokalet

Aktuel Naturvidenskab og de Offentlige foredrag i Naturvidenskab får 1.336.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle et format, der skal få naturvidenskaben tættere på landets gymnasieelever.

Foto: Anders Trærup, AU Foto.

26.06.2020 | Faculty of Natural Sciences

Søges: To nye prodekaner

Faculty of Natural Sciences søger to nye prodekaner for forskning og uddannelse til at udvikle og drive det nyoprettede fakultet. Stillingerne er slået op med ansøgningsfrist i august.

Alexander Zelikin modtager 13,5 mio DKK fra et nyt forskningsprogram ved NNF. (Foto: Lars Kruse)

25.06.2020 | Institut for Kemi, iNANO, Bevilling

Novo Nordisk Fonden støtter vilde naturvidenskabelige og tekniske forskningsidéer

For første gang har Novo Nordisk Fonden uddelt bevillinger inden for forskningsprogrammet NERD, der er målrettet ambitiøse og vilde forskningsideer inden for naturvidenskabelig og teknisk forskning. På Aarhus Universitet har lektor Alexander Zelikin netop modtaget 13,5 mio DKK.

Jørgen Kjems (tv) og Morten T. Venø beskriver i en artikel i PNAS, hvordan mængden af det såkaldte 'ikke-kodende' RNA ændrer sig under epileptiske anfald. forfatterne håber, at den store mængde ny data kan fungere som en ressource til fremtidige studier af epilepsi (foto: Anne Færch Nielsen)

25.06.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, iNANO

Store datasæt afslører små RNA-molekyler med en rolle i epilepsi

En ny artikel fra Jørgen Kjems' gruppe ved iNANO og MBG beskriver, hvordan mængden af det såkaldte 'ikke-kodende' RNA ændrer sig under epileptiske anfald. Forskerne fandt også ud af, at de ved at blokere specifikke molekyler kaldet mikroRNA'er kan mindske antallet af epileptiske anfald i en musemodel. Opdagelsen giver håb om, at disse…

Foto: Søren Kjeldgaard

22.06.2020 | Faculty of Natural Sciences

Større studieoptag: Fakultetet tildeles flere studiepladser

Flere skal have mulighed for at studere en naturvidenskabelig uddannelse ved Aarhus Universitet, og efter sommerferien vil 152 ekstra studiesøgende kunne få en af de nye studiepladser på Faculty of Natural Sciences.

Kaj Grønbæk (th) og Carsten Obel (tv) vil bruge smarte sundhedsdata (Foto: Mellissa Bach Kirkeby Yildirim, Aarhus Universitet)

18.06.2020 | Institut for Datalogi

Smarte sundhedsdata skal hjælpe med at håndtere en ny corona-bølge

I et nyt forskningsprojekt analyserer forskere data fra bl.a. smartphones i husstande, hvor en af beboerne enten har haft corona eller har haft mistanke om det. Projektet kaldes CoronaLytics og er støttet af Innovationsfonden med 4 mio DKK, og skal hjælpe familier og praktiserende læger med at håndtere en eventuel ny corona-bølge bedre.

Joseph A. Lyons modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden (foto: Lisbeth Heilesen)

17.06.2020 | Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Bevilling

Joseph Lyons modtager 10 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at studere cellemembraner

Joseph A. Lyons er en af de ni talentfulde forskere, der i 2020 bliver Lundbeckfonden fellow. Og den bevilling, der følger med udnævnelsen, gør det muligt for ham at etablere sin helt egen forskningsgruppe og hellige sig forskningen de næste fem år ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE, Aarhus Universitet.

En pukkelhval-moder og dens kalv slapper af i Exmouth Gulf ved Australiens vestkyst. Foto: Kate R. Sprogis
Billedserien viser parrets reaktioner på henholdsvis lavt, mellem og højt støjniveau fra en båd. En støjende båd (172 dB) får hvalerne til at ånde hurtigere og svømme væk. Foto: Kate R. Sprogis

16.06.2020 | Institut for Biologi

Shhhh, hvalerne hviler

Der skal nye retningslinjer til for at sikre hvalerne fred og ro fra menneskenes støj. Det nytter ikke at holde hvalsafari-bådene uden for hvalernes synsvidde, når det især er bådenes motorstøj, der forstyrrer hvalerne. Og den kan hvalerne høre langt væk, dokumenterer et dansk-australsk forskerhold.

Elektroniske kvantetilstande og sammensætningen af atomare Orbitaler i den nye todimensionelle halvleder ReSe2. Illustration fra artiklen.

16.06.2020 | Institut for Fysik og Astronomi

Ny halvleder i to dimensioner kobler selektivt til lys

Artikel i ACS Nano afslører de elektroniske egenskaber af den nye todimensionelle halvleder rhenium diselenid. Søren Ulstrup fra IFA er medforfatter.

Viser resultater 1 til 10 ud af 17

1 2 Næste