Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Foto: Lars Kruse, AU Foto

28.07.2020 | Faculty of Natural Sciences

Stor fremgang på IT-uddannelser – rekordhøjt optag af kvinder

I nat modtog 299 unge tilbud om optag på en af Aarhus Universitets Naturvidenskabelige IT-uddannelser. Alle tre uddannelser – Datalogi, IT-Produktudvikling og Datavidenskab – har stor fremgang i antallet af ansøgere, og lidt over 19% af de afsendte tilbud er til kvinder, hvilket er rekord.

Natural Sciences optager 20% flere på fakultetets uddannelser Foto: Lars Kruse, AU Foto

28.07.2020 | Faculty of Natural Sciences

Markant stigning i tilbudte studiepladser på Natural Sciences

20 procent flere får i år tilbudt en studieplads på Natural Sciences. Samtidig er der stadig ledige pladser, fordi universitetet har øget sin kapacitet i kølvandet på corona.

(Ill.: Hendrik Dietz, Technical University of Munich)

13.07.2020 | iNANO, Institut for Molekylærbiologi og Genetik

Nyt forskningssamarbejde vil udvikle nanoskaller der indkapsler og bekæmper viruspartikler

Professor Jørgen Kjems og konsortiet Virofight har modtaget støtte fra EU's FET-OPEN-program til fremme af ny antiviral behandling. I stedet for at ramme virusproteiner eller enzymer med små molekyler - som ved traditionelle antivirale midler - vil Virofight-projektet udvikle DNA-baserede nanoskaller, der kan indkapsle og neutralisere hele…

Et af de farveløse stykker glas fra Jerash, Jordan, som er blevet analyseret. De lilla pletter skyldes udelukkende forvitring af glasset. Foto: Danish-German Jerash Northwest Quarter Project.
Simplificeret grafisk figur, der viser transporten af sand fra Nilens udmunding op langs den levantinske kyst (i dag Israel). Glasproduktionssteder i Jalame og Apollonia brugte i den romerske og byzantinske periode sand i glasproduktionen. Langs turen nordpå bortfalder nogle zirconmineraler, hvilket skaber de forskellige hafniumisotopiske kompositioner i egyptisk og palæstinensisk glas. Kortet viser også beliggenheden af Jerash, Jordan, hvorfra glasset er fundet. Grafik: UrbNet

13.07.2020 | Institut for Geoscience

Ny metode løser gammelt mysterium: Hafniumisotoper fastslår oprindelsen af romersk glas

Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med internationale kolleger fundet en måde at bestemme oprindelsen af farveløst glas fra den romerske periode. Ved hjælp af isotoper af det sjældne element hafnium bekræfter de, at det for romerne prestigefyldte 'Alexandrinske' glas faktisk blev fremstillet i Egypten. Det lyder indlysende, men opdagelsen…

Dekan Kristian Pedersen, Faculty of Natural Sciences. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto

09.07.2020 | Faculty of Natural Sciences

Invitation til tiltrædelsesreception for dekan Kristian Pedersen

Aarhus Universitet inviterer samarbejdspartnere, medarbejdere og studerende til tiltrædelsesreception for dekanen på Faculty of Natural Sciences 19. august 2020.

Institut for Matematik har ansat Peter Jørgensen som ny professor. Foto: Lars Kruse, AU Foto

07.07.2020 | Institut for Matematik, Navne

Peter Jørgensen er ny professor i matematik

Peter Jørgensen er nyudnævnt professor i matematik på Aarhus Universitet. Han kommer fra en stilling som professor på Newcastle University.

Datalogistuderende på biblioteket i IT byen Katrinebjerg. Foto: Lars Kruse, AU Foto

06.07.2020 | Institut for Datalogi

Flot fremgang i ansøgere til IT-uddannelser

25 % flere har valgt AU’s IT-uddannelser som deres førsteprioritet. De tre uddannelser på Faculty of Natural Sciences – Datalogi, IT-Produktudvikling og Datavidenskab - ser alle ud til at få et rigtigt godt optag.

Natural Sciences har modtaget 2.642 ansøgninger om optagelse på en af fakultetets uddannelser. Foto: Lars Kruse, AU Foto

06.07.2020 | Faculty of Natural Sciences

Fremgang i ansøgninger til Natural Sciences

Som forventet er søgningen til landets videregående uddannelser steget i år – det gælder også for Aarhus Universitet, som har modtaget 5 pct. flere førsteprioritetsansøgninger sammenlignet med sidste år. Størst fremgang ses på ingeniør- og it-uddannelserne. Det viser de foreløbige tal.

Ebbe S. Andersen modtager 10 mio. fra Novo Nordisk Fonden. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)
Forskere fra Andersen Lab for Biomolecular Design, som har udviklet den RNA-baserede teknologiplatform. (Photo: Nestor Sampedro)
Illustration af (A) RNA-origami-platforme, der kan produceres i celler, (B) RNA-platforme til enzymatiske kaskader, (C) Funktion af RNA-platforme og sensorer i celler (Ill.: Ebbe S. Andersen).

03.07.2020 | iNANO, Bevilling

10 mio. kr. til udvikling af nanoskala-samlebånd til bioteknologisk produktion

Ebbe S. Andersen fra iNANO tildeles 10 mio. kr. i form af en Ascending Investigator-bevilling fra Novo Nordisk Fondens forskningslederprogram. Forskningsprojektet sigter mod at bruge nyligt udviklede RNA-nanoteknologibaserede samlebånd, sensorer og nanorobotter til at forbedre biokemiske reaktioner i celler. Det potentielle resultat vil være…