Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Foto: Claus Sjödin

31.05.2018 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Fysikeren Amin Salami Dehkharghani bliver ph.d.-prisvinder 2018

Amin Salami Dehkharghani har bidraget til at lægge et fundament for forståelsen af éndimensionelle kvantesystemer. Det kan få stor betydning for fremtidig teknologi.

Foto: Rasmus Rørbæk

30.05.2018 | Navne

Professor Jørgen Christensen-Dalsgaard modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2018

Professor Jørgen Christensen-Dalsgaard er én af de mest betydningsfulde forskere inden for studiet af stjernerne i nyere tid. Siden ph.d.-graden på Cambridge Universitet med afhandlingstitlen ”Solar Oscillations” i 1978 har Jørgen Christensen-Dalsgaard haft en central og afgørende rolle i etableringen af asteroseismologi som et internationalt…

(Foto: Nicolaj Krog Larsen)

14.05.2018 | Offentligheden / Pressen

Det er gået op og ned for den grønlandske indlandsis gennem 45.000 år

Danske forskere har deltaget i et studie, hvor man nu kan påvise afsmeltningen af Grønlands største isstrøm gennem 45.000 år. Den viden giver bedre indsigt i Indlandsisens bevægelser og hvilke faktorer, der kan spille ind i afsmeltningen. Ikke mindst da det ser ud til, at isstrømmen efter alt at dømme har været mindre end i dag igennem længere…

Jacob Sherson viser her, at alder ikke er en hindring for deltagere. Projektet "Danmarks nye superhjerne" håber at kunne tiltrække så mange små (og store) grå som muligt til at deltage. (foto: Lars Kruse/AU Foto)

09.05.2018 | Nyhed

Aarhusforskere skal hjælpe med at skabe Danmarks nye superhjerne

Computerspil kan hjælpe videnskaben med at forstå menneskets intuition, og alle danskere kan hjælpe med forskningen i uge 36, når Aarhus Universitet og Danmarks Radio prøver at mønstre så mange af Danmarks små grå som muligt. Det nye forskningssamarbejde kaldes ”Danmarks nye superhjerne” – og det skal man tage helt bogstaveligt.

En enkelt kabelbakterie, ca. 1 cm. lang, strækker sig fra sediment til venstre i billedet mod ilt til højre i et mikroskopiglas. Foto: Jesper Tataru Bjerg

06.05.2018 | Nyhed

Spændingstab i kabelbakterier

En international forskergruppe har kastet nyt lys over kabelbakterierne. Ved hjælp af laserlys har forskerne fulgt elektronernes vej op gennem de strømførende bakterier, og ud fra det elektriske potentiale i bakterierne beregnet, at de pga. spændingstab ikke kan fungere effektivt mere end 3 cm. nede i sedimentet.

Professor Troels Skrydstrup (Foto: Lars Kruse, AU)
Figur: Den direkte omdannelse af arylbromider og fluorosulfater til deres korresponderende aryl-bis(trifluormethyl)carbinoler. (figur af Troels Skrydstrup)

02.05.2018 | Nyhed

Effektiv og mild syntese af farmaceutisk relevant kemisk motiv

Dansk-belgisk samarbejde styret af professor ved Aarhus Universitet, Troels Skrydstrup, har udviklet en forbedret metode til at producere visse fluor-holdige strukturer, som har udvist flere gunstige lægevidenskabelige egenskaber.