Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder fra Natural Sciences

Vævermyrer afsætter næringsholdige fækalieplettter, når de lokkes op i bladene af f.eks. kaffeplanter. (foto: Kim Aaen, NatureEyes)
Bladene på kaffeplanten er fuld af små mørke fækaliepletter. Efterladenskaber fra myrerne, der bl.a. indeholder urea og aminosyrer som planterne kan optage og udnytte til vækst. (Foto: Joachim Offenberg)
Skovmyrerne, der blev flyttet fra skoven til en æbleplantage, begynder straks at undersøge æbletræerne i deres nye ”hjem”. Her på blomsterknopperne. (Foto: Jens Henrik Petersen).
Skovmyrerne, der blev flyttet fra skoven til en æbleplantage, begynder straks at lede efter byttedyr i plantagens æbletræer. Her har en myre fanget et skadedyr – en frostmålerlarve. (Foto: Jesper Stern Nielsen).

31.08.2017 | Offentligheden / Pressen

Udbytterigt samarbejde: Myrer beskytter og gøder planter

Forskere fra Aarhus Universitet viser i ny artikel, at myrers efterladenskaber på planters blade er værdifuld gødning for planterne – serveret på et sølvfad.

(Foto: Colourbox)

30.08.2017 | Science and Technology, Offentligheden / Pressen

Vi håber, at din potteplante har haft en behagelig rejse

Danske gartnerier producerer hvert år 600 millioner potteplanter. Men en del af dem lider en krank skæbne mellem væksthuset og forbrugerens vindueskarm. Man kender til nogle af de syndere, der spiller ind i planternes forfald, og nu ser et forskningsprojekt på Aarhus Universitet på, hvordan man kan sænke spildet på rejsen. Et laboratorium i…

24.08.2017 | Offentligheden / Pressen

DNA-sensorsystem udviklet til specifik og følsom måling af kræftrelevant enzymaktivitet

Udviklingen af DNA-sensorsystemer har stor betydning for fremskridt inden for lægevidenskaben. Nu er endnu en brik i puslespillet til udvikling af personlig medicin fundet ved resultaterne af en meget følsom overvågning af kræftrelaterede topoisomerase II enzymer.

Dekan Niels Chr. Nielsen, Science and Technology, Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse

18.08.2017 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Uddannelsesinvesteringer skal give digitale kompetencer

Der er behov for investeringer i uddannelse med fokus på digital teknologi, hvis vi skal følge med den teknologiske udvikling. Det skriver dekan Niels Chr. Nielsen, Science and Technology, i et debatindlæg.

Professor Bo Brummerstedt Iversen skal lede det strategiske forskningscenter, iMAT, på Aarhus Universitet. (foto: Rasmus Rørbæk)

14.08.2017 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Erhverv

Aarhus Universitet fokuserer materialeforskning for at bygge fremtiden

Udvikling af nye materialer med særlige egenskaber er af afgørende betydning for videnskabelige fremskridt indenfor bl.a. energi, byggeri, miljøvenlige teknologier, transport og elektronik. Aarhus Universitet skaber derfor det tværfaglige center iMAT for at understøtte en række erhverv og generelt imødekomme nogle af de globale udfordringer, som…